Beeldbellen in de zorg


Beeldbellen in de zorg is de afgelopen tijd in populariteit toegenomen. Waarom? Deels omdat het een stuk laagdrempeliger en efficiënter blijkt te zijn dan standaard zorg. Maar ook het coronavirus speelt hier een rol. Door middel van beeldzorg kan zorg op afstand geregeld worden wat voordelig is voor zowel de zorgprofessional als de cliënt. Maar wat houdt beeldzorg precies in, voor wie is het en wat zijn precies de voor- en nadelen? U leest het hieronder!

Wat is beeldbellen in de zorg?

Het uitgangspunt van beeldbellen in de zorg is dat de zorg grotendeels wordt verleend middels videobellen. De zorgprofessional en de cliënt kunnen elkaar dus horen én zien.

Dit kan bijvoorbeeld via een applicatie op de telefoon of tablet, via een communicatie platform (van de zorgaanbieder bijvoorbeeld) of via speciaal ontworpen software.

Doordat de cliënt en de zorgprofessional elkaar kunnen horen én zien, is de zorg die geboden wordt toch nog persoonlijk en gericht.

BBrain Family G2 - Beeldbellen dokter

Voor wie is beeldbellen in de zorg?

Beeldbelzorg is breed toepasbaar. Zo kan het geïmplementeerd worden fysiotherapeuten, de verstandelijk gehandicaptenzorg en de ouderenzorg. Het is hierbij wel van belang dat ook de cliënt in bezit is van een apparaat waar dit mee kan. Vaker heeft een cliënt dat wel, maar soms ook niet. Binnen een zorginstelling kan dan gekozen worden voor een oplossing zoals de BBrain klok die veilig beeldbellen mogelijk maakt. Dit kan zowel met onze slimme dementieklok (de Family D2) als onze slimme kalenderklok (de Family G2).

Een ander voordeel is als het apparaat verschaft wordt door de zorginstelling is dat dit vaker veiliger en makkelijk is, omdat iedereen hetzelfde apparaat gebruikt.

De voordelen van beeldbellen in de zorg

  • Zorg aanbieden wordt laagdrempeliger en het kan werkdruk verminderen: Zorgprofessionals hoeven niet meer naar de cliënt toe te gaan. Er hoeft ook niet meer met de planning rekening gehouden te worden met uit welke regio de cliënt komt. De reistijd vervalt compleet. Dit bespaart een hoop tijd en geld. Dit geldt natuurlijk ook voor de cliënt als deze naar de zorgprofessional toe moet voor een behandeling of consult.
  • Ook wordt de drempel om een kleine zorgvraag vanuit de cliënt neer te leggen kleiner. Wanneer een cliënt een vraag heeft over een handeling zoals het druppelen van de ogen of stomazorg kan deze makkelijk via beeldbellen behandeld worden.
  • Er kan toch makkelijk een oogje in het zeil worden gehouden voor mensen die verder weg wonen of graag zoveel mogelijk zelfstandig willen zijn.
  • Zorgprofessionals die (tijdelijk) niet inzetbaar zijn door fysieke beperkingen kunnen wel ingezet worden voor beeldbelzorg.
  • Een goed alternatief voor periodes zoals tijdens corona. Beeldbellen biedt de mogelijkheid om persoonlijke zorg te bieden op afstand. In tijden van corona is beeldbelzorg, zeker voor de kwetsbaren onder ons, zeker een voordeel.

Veilig beeldbellen in de zorg met BBrain

BBrain biedt de mogelijkheid aan voor veilig beeldbellen in de zorg. BBrain Family klokken zijn kalenderklokken waarnaar berichten en foto’s gestuurd kunnen worden en waarmee men kan beeldbellen. Het beeldbellen met bbrain kan van en naar de klokken via de bijbehorende app voor telefoons, tablets en desktop.

De BBrain Family klokken worden al in verschillende zorginstellingen gebruikt om snel en persoonlijke zorg te bieden. Het voordeel van BBrain in de zorg is dat de klokken via een algemeen dashboard beheerd kunnen worden, maar ze kunnen ook beheerd worden met de bijbehorende gratis app. Zo kunnen zorgprofessionals altijd berichten, informatie of foto’s naar de cliënt sturen of met ze beeldbellen via hun telefoon, tablet of via het desktop dashboard.

Naast dat u veilig beeldzorg kunt verlenen met BBrain, is het mogelijk om de Family klokken ook nog te koppelen aan onze personenalarmering, dé alarmknop voor ouderen.

Bekijk hier wat BBrain voor uw zorginstelling kan betekenen of neem direct contact met ons op via e-mail of telefonisch.