Een dementen klok: Wat is het en wat voegt het toe?


Wat is een dementieklok of dementen klok? Een dementen klok is een klok die dementerenden ondersteunt bij afgenomen tijdsbesef. Een dementen klok geeft op een overzichtelijke en gestructureerde manier de tijd, datum en het dag(deel) weer. Zo is het voor de dementerende met één blik op de dementen klok duidelijk hoe laat het is, of het ochtend, middag of avond is én wat de datum is.

Sommige dementen klokken, ook wel ‘slimme’ dementen klokken genoemd, bieden meer opties. Dit wordt later in dit artikel verder uitgelegd.

Voor wie is een dementen klok?

Een dementen klok is een ideaal hulpmiddel voor mensen met dementie, zoals Alzheimer of Lewy Body Dementie en geheugenproblemen. Deze mensen hebben vaker moeite met realiseren wat de tijd is en welk dagdeel het is. Een dementen klok helpt ze hierbij.

Ook wanneer iemand vaker afspraken vergeet of bijvoorbeeld vergeet zijn of haar pillen te nemen is een dementen klok een uitkomst. Dementen klokken bieden vaker de mogelijkheid om reminders of alarmen hiervoor in te stellen.

Tot slot is het vaker zo dat ouderen en dementerenden vaker moeite krijgen met het lezen van de digitale tijdweergave. Daarom worden dementen klokken ook vaker aangeboden in analoge tijdweergave of ze hebben de mogelijkheid om tussen deze twee tijdweergaven te switchen.

Een dementen klok is dus een waardevol hulpmiddel voor mensen die meerdere malen per dag de tijd, datum of het dag(deel) kwijt zijn. Al helemaal als ze ook vaker afspraken of andere belangrijke zaken vergeten.

Welke dementen klokken zijn er?

Er zijn veel soorten dementieklokken en verschillende merken op de markt die dementen klokken aanbieden. Grofweg kan er een onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten: Basic dementen klokken en ‘slimme’ dementen klokken.

Basic dementen klokken hebben in essentie dezelfde functie: Dementerenden en mensen met geheugenproblemen ondersteunen bij afgenomen tijdsbesef. Daarbij kunnen er ook vaker alarmen of reminder gezet worden voor bijvoorbeeld het innemen van medicatie.

Slimme dementen klokken hebben meerdere functies. Zo is de slimme dementen klok van BBrain, de BBrain Family D2, op afstand beheerbaar via een app. Mantelzorgers en verzorgers kunnen zo herinneringen in de klok zetten en activiteiten en foto’s sturen naar de klok. Ook is beeldbellen mogelijk. Zo kunnen er bijvoorbeeld dagelijkse herinneringen worden gezet voor medicijn inname. Er kunnen ook eenmalige activiteiten worden gestuurd naar de klok die in de toekomst plaatsvinden, zoals ‘Naar de dokter’ of ‘Bjorn op bezoek’.

D2 Dementen klok

Goed om te weten is dat BBrain Family D2 passief is wat inhoudt dat klokgebruiker, de dementerende, niet kan interacteren met de klok. Zou dit wel de wens zijn? Lees hier de verschillen en kom erachter of de interactieve BBrain Family G2 beter bij jouw situatie past.

Hier de basic dementen klokken en de slimme dementen klok van BBrain:

Basic dementieklok analoog

BBrain Basic Analoge Dementieklok

99,-

  • Geen interactieve klokgebruiker nodig
  • Volledig gericht op rust & structuur
  • Met slechtziende functie
  • Analoge én Digitale tijdsweergave mogelijk
  • Met vooraf ingestelde herinneringen

Waarom een BBrain dementen klok?

Kalenderklokken: Ondersteuning bij afgenomen tijdsbesef

Ondersteunt bij een afname in tijdsbesef. Met één blik op de klok is duidelijk wat de tijd, datum, de dag en het dagdeel is.

Kalenderklokken met slechtziendenfunctie

Extra grote letters en cijfers op een 10 inch scherm voor goede leesbaarheid. Speciaal voor de slechtziende ouderen is er een slechtziende functie waarbij de letters en cijfers en de achtergrond extra contrasterend worden voor maximale leesbaarheid.

Geheugensteuntjes door kalenderklokken

Mogelijkheid om standaard alarmen in te stellen (bij de basic dementieklokken) of herinneringen en activiteiten in de klok te zetten als geheugensteuntje (BBrain Family D2).

Kalenderklokken helpen bij dagelijkse planning en structuur

Dementen klokken creëren structuur en overzicht. De overzichtelijke tijdweergave zorgt voor overzicht en de (dagelijkse) alarmen en herinneringen voor structuur.

Bbrain is prikkelvrij

Ze zijn prikkelvrij. Ze hebben een rustige, zwarte achtergrond zonder te veel afleiding. Bij de Family D2 klok kan dit naar wens aangepast worden. Deze kan tevens ook worden omgezet naar de interactieve BBrain Family G2.

Contact en verbinding

De BBrain Family D2 dementen klok kan via de app door naasten beheerd worden. Er kunnen foto’s naar de klok gestuurd worden en er is de mogelijkheid om te beeldbellen naar de klok. Zo betrek je jouw dementerende (groot)ouders meer bij je leven en kun je ze altijd ondersteunen, ongeacht waar je bent!

Voor welke dementen klok kan ik het beste gaan?

Vragen je (groot)ouders meerdere keren per dag hoe laat het is? En hebben ze moeite met bepalen in welk dagdeel ze zich bevinden, maar hebben ze verder geen ondersteuning nodig? Dan is een basic dementen zoals de Basic Analoge Dementen klok voldoende.

Analoog of digitaal? Omdat dementerenden vaker moeite hebben (of krijgen) met het aflezen van een digitale klok, is een dementieklok analoog de meest gekozen variant van deze twee. Dit zijn eigenlijk twee klokken in één en je hebt zo de mogelijkheid op elk gewenst moment te switchen naar een digitale of analoge tijdsweergave.

Vind je het een geruststellend en fijn idee om je (groot)ouders op afstand via de app te kunnen ondersteunen en ze meer bij je leven te betrekken? Dan is de BBrain Family D2 Dementen klok de geschikte klok voor jou. Bij deze klok heb je tevens de mogelijkheid hem om te zetten naar de interactieve variant: de Family G2.

Meer op zoek naar een interactievere seniorenklok? Neem dan eens naar onze kalenderklokken.