Meer zelfstandigheid & altijd
dichtbij je dierbaren

Wat is een seniorenklok?


Een seniorenklok is een klok die de senioren ondersteunt in dagelijkse bezigheden. Ze helpen de senioren voornamelijk met het creëren van structuur en overzicht, maar kunnen ook dienen als geheugensteuntje. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor senioren en zijn daarom makkelijk te bedienen. Twee populaire soorten seniorenklokken zijn kalenderklokken en de dementieklokken.

Een seniorenklok met datum

Een seniorenklok met datum biedt de senior overzicht. Een seniorenklok weergeeft naast de datum ook vaker de tijd en het dagdeel.  Deze worden meestal groot weergeven zodat het met één blijk op de klok duidelijk is hoe laat het is, in welk dagdeel de senior zicht bevindt en wat de datum is. Een seniorenklok die de datum tijd groter weergeeft, is daarom ook ideaal voor senioren die niet meer zo goed kunnen zien als voorheen.

Naast een grote weergave van letters en cijfers hebben de seniorenklokken van BBrain ook een slechtziende functie. Als deze functie aangezet wordt, wordt er extra contrast te gecreëerd tussen de letters en cijfers en achtergrond waardoor alles nog beter leesbaar is.

Welke seniorenklokken zijn er?

Er zijn verschillende seniorenklokken te verkrijgen. De een heeft net weer wat meer functionaliteiten dan de ander. In de basis kun je twee grote onderscheidingen maken, zoals ook al eerder kort benoemd: Kalenderklokken voor senioren, eventueel met beginnende geheugenproblemen, en dementieklokken voor senioren met (beginnende) dementie. Het verschil in die twee zit ‘m met name in de interactiviteit van de klok en de hoeveelheid prikkels die de seniorenklok geeft.

Een seniorenklok bij Dementie

Een seniorenklok bij dementie wordt vaker gebruikt om de dementerende senior te ondersteunen in tijdsbesef. Dementie gaat vaker gepaard met een afname in tijdsbesef. Dementerende senioren kunnen moeite krijgen met kloklezen en bepalen welke datum het is en het dagdeel waar ze zich momenteel in bevinden. Ze verliezen hierdoor hun structuur en overzicht. Een dementen klok helpt de structuur en overzicht te herstellen door de tijd, datum en het dagdeel groot te weergeven.

Daarnaast kunnen dementerende senioren ook nog moeite krijgen met het aflezen van een digitale tijdsweergave. Daarom biedt BBrain ook een twee analoge seniorenklokken bij dementie aan: de BBrain Basic Analoge Dementieklok en de BBrain Family D2 Dementieklok.

Onder seniorenklokken bij dementie maakt BBrain onderscheid tussen de basic dementieklok en de Family dementieklok.

BBrain Basic seniorenklok bij dementie

De BBrain Basic dementieklok is een seniorenklok die vaker gebruikt wordt door dementerende ouderen. De functies zijn vrij rechttoe rechtaan. De klok geeft de datum, tijd en dagdeel op het 10 inch scherm weer in grote, witte cijfers en letters op een zwarte, rustige achtergrond. Na 19.00u dimt de verlichting van het scherm. Deze licht vanzelf weer op om 07.00u. Ook op deze klok zit een slechtziende functie.

Verder is het mogelijk om aantal standaard alarmen met een melding in te stellen. Dit kan bij het opstaan, middagdutje, naar bed gaan, wanneer het tijd is om de medicatie in te nemen en een aantal belangrijke data zoals de verjaardag, Kerstmis en Nieuwjaar.

De Basic dementieklok geeft de tijd in analoge tijdweergave weer. De Basic Dementieklok Analoog heeft ook de mogelijkheid om de tijd digitaal weer te geven. Je kunt op elk gewenst moment switchen tussen digitaal en analoog.

BBrain Basic Analoge Dementieklok

BBrain Family D2 seniorenklok bij dementie

De BBrain Family D2 is een seniorenklok geschikt voor (beginnende) dementerende senioren met verschillende functies. Naast de functies van de Basic, heeft deze klok nog een aantal functies die je als (klein)kind of verzorger makkelijk op afstand kan beheren. Dit kan gemakkelijk via de app. Deze app maakt het mogelijk om herinneringen te sturen naar de klok in eventueel in combinatie met een foto. Je kunt ook per herinneringen een bepaalde tijd en datum selecteren dat die wordt weergeven.

Verder is op deze seniorenklok ook beeldbellen mogelijk. Je kunt met de app naar de klok beeldbellen en de senioren D2 klokt neemt dan automatisch op. Het betreft hier one-way communicatie zodat de dementerende je niet per ongeluk kan beeldbellen. Het is mogelijk om deze passieve seniorenklok om te zetten naar de interactieve variant, de Family G2.

Basic seniorenklokken bij dementie zijn dus bedoeld om structuur en overzicht te creëren en te ondersteunen bij afgenomen tijdsbesef. De Family D2 seniorenklok bij dementie bieden daarnaast ook nog de mogelijkheid om je (groot)ouders op afstand te ondersteunen en persoonlijk contact te leggen via beeldbellen en foto’s en herinneringen, wanneer en waar je wilt.

Een kalenderklok als seniorenklok

Een kalenderklok als seniorenklok wordt gebruikt om senioren, eventueel senioren met beginnende geheugenproblemen, te ondersteunen in hun dagelijkse leven. Ouderdom gaat dikwijls gepaard met een verslechterd zicht. Ook bij de kalenderklokken wordt de tijd, datum en dag(deel) groot weergeven zodat dit makkelijk afgelezen kan worden. Ook hier zit de slechtziendefunctie op die dit extra ondersteunt mocht dat nodig zijn. Verder biedt ook deze variant seniorenklok ondersteuning bij het houden van overzicht en structuur.

Ook hier biedt BBrain twee verschillende soorten kalenderklokken aan: de basic digitale kalenderklok en de Family G2 kalenderklok.

De digitale kalenderklok als seniorenklok

BBrain biedt twee Basic Digitale Kalenderklokken als senioren klok aan. De Basic Digitale Kalenderklok en de Basic Sprekende Kalenderklok.

Qua functies zijn ze over het algemeen hetzelfde, alleen verschillen ze op de volgende punten:

 • De Sprekende Kalenderklok heeft een 8 inch scherm en de Digitale Kalenderklok een 10 inch scherm
 • De Sprekende Kalenderklok heeft meer dan 20 standaard alarmen, de Digitale Kalenderklok minder
 • Alleen de Sprekende Kalenderklok heeft een spraakfunctie
 • Bij de Sprekende Kalenderklok is er de mogelijkheid herinneringsberichten zelf in te spreken voor een persoonlijke touch

Zoek je en meer interactieve klok die je dichter bij je dierbaren brengt? Dan is de Family G2 seniorenklok een betere optie voor je.

BBrain Basic Digitale Kalenderklok
BBrain kalenderklok staand rechts rood

Klik op de afbeelding om de Basic Sprekende Kalenderklok te zien

De Family G2 seniorenklok

De Family G2 seniorenklokken hebben uiteraard dezelfde mogelijkheden als de digitale kalenderklok. Daarnaast is het mogelijk om met deze seniorenklok te beheren op afstand via de app. Zo kun je makkelijk afspraken beheren in de agenda van de klok op afstand, berichten en foto’s sturen naar de klok en beeldbellen. Omdat dit de interactieve variant is, is het bij deze seniorenklok mogelijk om ook van de klok naar de app te beeldbellen (en andersom). Verder kun je nog berichtjes naar de klok sturen en foto’s (kan afzonderlijk). Zo kun je mooie momenten delen met je (groot)ouders wanneer en waar je wilt.

Mocht deze seniorenklok toch te veel prikkels afgeven dan kun je deze altijd laten overzetten naar de passieve Family D2 variant.

Op zoek naar een seniorenklok analoog?

Indien u specifiek op zoek met naar een seniorenklok met analoge tijdweergave dan is de BBrain Basic analoge seniorenklok of de BBrain Basic Family G2 of Family D2 geschikt voor u. Alle drie de klokken gevende tijd weer in een analoge tijdsvorm. In alle drie de gevallen is het ook mogelijk om te switchen naar digitaal indien gewenst.

Een analoge seniorenklok is aan te raden indien men moeite heeft met het aflezen van de digitale tijd. Dit komt vaker voor bij mensen met dementie.

Welke seniorenklok past het beste bij mij?

Welke seniorenklok het beste bij jouw situatie past, hangt af van wat je wensen zijn. Wil je een klok omdat je of je (groot)ouders door verslechtering van zicht niet meer goed de klok kunnen lezen en vind je herinneringen voor bepaalde taken handig? Dan is de basic digitale seniorenklok of Basic Sprekende seniorenklok voldoende.

Als er moeite wordt ondervonden met het aflezen van de digitale klok is de analoge dementieklok aan te raden. Deze kan indien gewenst ook worden omgezet naar een digitale tijdsweergave.

Wil je graag je (groot)ouders op afstand kunnen ondersteunen en betrekken bij je leven? Denk hierbij aan afspraken in de agenda zetten, berichten of herinneringen sturen, mooie momenten delen via foto’s en beeldbellen. Dan is een BBrain Family G2 seniorenklok de geschikte klok voor jullie. Zijn je (groot)ouders dementerende? Dan is de passieve BBrain Family D2 variant wellicht beter. De interactieve G2 variant kan ook worden omgezet naar de passieve D2 variant en vice versa.

BBrain Basic Digitale Kalenderklok

Basic Digitale Seniorenklok

€ 59,-
 • Digitale tijdweergave op 10 inch scherm
 • In wit of zwart
 • Met slechtziende functie
 • Met standaard alarmen/herinneringen
BBrain kalenderklok staand rechts rood

Basic Sprekende Seniorenklok

€ 99,-
 • Digitale tijdweergave op 8 inch scherm
 • In rood, blauw, grijs & groen
 • Met slechtziende functie
 • Met 20 standaard alarmen/herinneringen
 • Persoonlijke herinneringen inspreken mogelijk
 • Met spraakfunctie
BBrain Basic Analoge Dementieklok

Basic Analoge Seniorenklok

€ 99,-
 • Digitale & analoge tijdweergave op 10 inch scherm
 • In wit of zwart
 • Met slechtziende functie
 • Met standaard alarmen/herinneringen
BBrain Family G2

BBrain Family G2 Seniorenklok

229,- (excl. abonnement)
 • Digitale & analoge tijdweergave op 10 inch scherm
 • In wit verkrijgbaar
 • Met slechtziende functie
 • Met kalenderfunctie & vrij in te stellen herinneringen
 • Met spraakfunctie
 • Beeldbellen mogelijk
 • Op afstand beheerbaar
 • Om te zetten naar passieve D2
BBrain Family D2 - Home

BBrain Family D2 Seniorenklok

229,- (excl. abonnement)
 • Digitale of Analoge tijdweergave op 10 inch beeldscherm
 • In wit verkrijgbaar
 • Met slechtziende functie
 • Met kalenderfunctie & vrij in te stellen herinneringen
 • Met spraakfunctie
 • Beeldbellen mogelijk
 • Op afstand beheerbaar
 • Om te zetten naar actieve G2

Mocht je nog steeds niet zeker weten welke klok het meest geschikt is voor jou? Neem dan gerust contact met ons op, we proberen dan samen te kijken wat jouw wensen zijn en welke seniorenklok die het beste kan vervullen!

Bekijk ook eens onze nieuwe alarmkop voor ouderen: De BBrain personenalarmering. Voor veilige (thuis)situaties.