Wat is een dementieklok

Een dementieklok is een klok, dikwijls in de vorm van een tablet, die behalve de tijd extra informatie geeft, zoals de datum, de dag en het dagdeel. De klok heeft extra grote letters en wordt ook kalenderklok, seniorenklok of alzheimerklok genoemd. Het is een slim hulpmiddel bij dementie of beginnende geheugenproblemen. Het biedt een stukje zelfstandigheid en daarbij ook zelfverzekerdheid bij de gebruiker.

Vaak wordt een dementieklok gebruikt als mensen niet meer goed weten welke dag het is, maar ook bij slechtziendheid is het een uitkomst. En hoe handig is het als een klok je aan je afspraken of inname van medicijnen herinnert?

 

BBrain Family D2 Dementieklok op tafel

Een dementieklok voor structuur

Een dementieklok biedt ouderen grip op hun leven, waardoor ze beter blijven functioneren en langer zelfstandig kunnen wonen. De klok helpt bij een duidelijke dagindeling, zorgt dat de gebruiker zich goed kan oriënteren in tijd en geeft reminders over bijvoorbeeld medicijninname of etenstijden.

BBrain Dementieklokken: Ontwikkeld vanuit ervaring

BBrain dementieklokken zijn ontwikkeld vanaf de werkvloer: samen met specialisten, verplegend personeel, mantelzorgers en gebruikers. Door deze mix van praktijkervaringen, specialistische kennis en gebruikerservaringen hebben we BBrian zo kunnen ontwikkelen zodat deze zo goed mogelijk aansluit bij  zowel de behoefte van de gebruiker van de klokken als ook de behoefte van de naasten die met de klok te maken krijgen. Hierdoor zullen de klokken van BBrain ondersteuning bieden bij dementie en de levenskwaliteit van zowel de dementerende als de verzorgers verbeteren.

Ideaal bij slechtziendheid

Ongeveer 85% van alle visuele beperkingen in Nederland komt voor bij mensen vanaf vijftig jaar. In combinatie met het extra grote (10 inch) scherm hebben BBrain Family kalenderklokken een zeer goede leesbaarheid. Naast deze weergave met de rode balk, zijn twee andere weergaves mogelijk: de standaard zwart-wit weergave en een zwart-gele weergave voor slechtzienden.

Digitale dementieklokken versus analoge dementieklokken

Er zijn digitale dementieklokken en analoge dementieklok. Het komt geregeld voor dat dementerenden de digitale tijdsaanduiding (16:34) niet meer herkennen. Indien de dementerende de digitale tijdsaanduiding nog gewoon begrijpt dan kunt u overwegen om een digitale dementieklok aan te schaffen. Deze heeft dezelfde functies als de analoge klok, maar is wat goedkoper. Houd er wel rekening mee dat hoewel een dementerende wellicht nu nog digitale tijdsaanduiding herkent, deze mogelijk later niet meer herkent.

Indien de dementerende geen digitale tijdsaanduiding meer herkent of u het zekere voor het onzekere wilt nemen is een analoge dementieklok geschikter voor u. Mensen met dementie herkennen namelijk vaak wel nog de stand van de wijzers.

Bij de BBrain Family D2 dementieklok heeft u zelfs nog de keuze om te switchen tussen een digitale weergave en analoge weergave van tijd. Naast dit heeft deze klok ook wat meer functies dan de voorgenoemde klokken.

Reminders en alarmen

BBrain dementieklokken bieden diverse mogelijkheden voor het instellen van alarmen en reminders, bijvoorbeeld medicijnreminders, meldingen bij het naar bed gaan of opstaan en losse alarmen. Het is ook mogelijk per uur een melding naar keuze te geven, zodat de gebruiker weet dat een uur voorbij is.

BBrain basic digitaal zwart - medicatie melding

Op afstand beheerbaar

Naast de BBrain Basic (de basisuitvoering van de BBrain dementieklok) is er ook de BBrain Family D2 dementieklok die via internet is aan te sturen met een handige app. Via de app plaats en beheer je afspraken in de agenda, stuur je berichten of vakantiefoto’s naar de klok. Voor senioren in het algemeen of met beginnende geheugenproblemen is de BBrain Family G2 kalenderklok geschikt.

Verschil BBrain Basic Dementieklok en BBrain Family D2

BBrain Basic dementieklok

 • kalenderklok met speciale dementieweergave
 • in analoge en digitale variant
 • In één oogopslag datum, tijd en dagdeel
 • grote letters, geschikt voor slechtzienden
 • wekkerfunctie & medicijnreminders
 • weergave in 10 talen

 

BBrain Family D2 dementieklok

 • kalenderklok met speciale dementieweergave
 • online beheerbaar vanaf elke locatie
 • gratis downloadbare beheer-app (voor Apple en Android)
 • In één oogopslag datum, tijd en dagdeel
 • switch tussen analoog en digitaal
 • grote letters, geschikt voor slechtzienden
 • wekkerfunctie & medicijnreminders
 • weergave in 10 talen

Kies de juiste klok voor uw situatie

BBrain heeft dementieklokken die precies inspelen op de behoefte van de dementerende gebruiker. Ze bieden de gebruiker meer zekerheid en zelfstandigheid. De BBrain Basic digitale dementieklok is geschikt voor mensen met geheugenproblemen of beginnende dementie die de digitale tijdsweergave nog begrijpen. De BBrain Basic analoge dementieklok pas wellicht beter bij uw situatie indien de digitale tijdsweergave niet meer begrepen wordt of als u verwacht dat dit gaat voorkomen.   .

Wilt u ook op afstand ondersteuning kunnen bieden aan uw (groot)ouders? Denk hierbij aan het noteren en beheren van afspraken in de agenda, het sturen van herinneringen en de optie om te beeldbellen. Dan is het goed om de BBrain Family D2 te overwegen. Deze is op afstand beheerbaar, wanneer u wilt, waar u wilt met de app.

BBrain biedt ook meer interactieve kalenderklokken aan, waaronder de BBrain Family G2 kalenderklok voor senioren. Met deze klok stuur je berichten en foto’s, zet je afspraken in de agenda en geef je reminders over bijvoorbeeld medicijninname. Het is ook mogelijk om te beeldbellen. Zo geef een zelfstandige senior, bijvoorbeeld je vader of moeder, tóch dat beetje extra hulp en aandacht.