Wat is een dementieklok

U bent niet de enigste die zich wellicht afvraagt wat een dementieklok is. Een dementieklok is een klok voor dementen, dikwijls in de vorm van een tablet, die behalve de tijd extra informatie geeft, zoals de datum, de dag en het dagdeel. De klok heeft extra grote letters en wordt ook kalenderklok, seniorenklok of alzheimerklok genoemd. Het is dus een slim hulpmiddel bij dementie, zoals alzheimer of Lewy Body Dementie, of beginnende geheugenproblemen. Het biedt een stukje zelfstandigheid en daarbij ook zelfverzekerdheid bij de gebruiker.

Vaak wordt een dementieklok gebruikt als mensen niet meer goed weten welke dag het is, maar ook bij slechtziendheid is het een uitkomst. En hoe handig is het als een klok je aan je afspraken of inname van medicijnen herinnert?

D2 Dementieklok analoog

Een dementieklok voor structuur

Een dementieklok biedt ouderen grip op hun leven, waardoor ze beter blijven functioneren en langer zelfstandig kunnen wonen. De klok helpt bij een duidelijke dagindeling, zorgt dat de gebruiker zich goed kan oriënteren in tijd en geeft reminders over bijvoorbeeld medicijninname of etenstijden.

BBrain Dementieklokken: Ontwikkeld vanuit ervaring

BBrain dementieklokken zijn ontwikkeld vanaf de werkvloer: samen met specialisten, verplegend personeel, mantelzorgers en gebruikers. Door deze mix van praktijkervaringen, specialistische kennis en gebruikerservaringen hebben we BBrian zo kunnen ontwikkelen zodat deze zo goed mogelijk aansluit bij  zowel de behoefte van de gebruiker van de klokken als ook de behoefte van de naasten die met de klok te maken krijgen. Hierdoor zullen de klokken van BBrain ondersteuning bieden bij dementie en de levenskwaliteit van zowel de dementerende als de verzorgers verbeteren.

Ideaal bij slechtziendheid

Ongeveer 85% van alle visuele beperkingen in Nederland komt voor bij mensen vanaf vijftig jaar. In combinatie met het extra grote (10 inch) scherm hebben BBrain kalenderklokken en dementieklokken een zeer goede leesbaarheid. Naast deze weergave met de rode balk, zijn twee andere weergaves mogelijk: de standaard zwart-wit weergave en een zwart-gele weergave voor slechtzienden.

Dementieklokken met analoge tijdweergave

Het komt geregeld voor dat dementerenden de digitale tijdsaanduiding (16:34) niet meer herkennen. Dit hoeft niet meteen in het begin zo te zijn, maar kan alsnog in een later stadia naar voren komen. Daarom zijn onze dementieklokken, zoals de analoge dementieklok, met analoge tijdweergave. Mensen met dementie herkennen namelijk vaak wel nog de stand van de wijzers.

Bij de BBrain Family D2 dementieklok heeft u zelfs nog de keuze om te switchen tussen een digitale en analoge tijdweergave. Naast dit heeft deze klok ook wat meer functies dan de voorgenoemde klok.

Reminders en alarmen

BBrain dementieklokken bieden diverse mogelijkheden voor het instellen van alarmen en reminders, bijvoorbeeld medicijnreminders, meldingen bij het naar bed gaan of opstaan en losse alarmen. Het is ook mogelijk per uur een melding naar keuze te geven, zodat de gebruiker weet dat een uur voorbij is.

digitale dementieklok - zwart -medicatie reminder

Op afstand beheerbaar

Naast de BBrain Basic (de basisuitvoering van de BBrain dementieklok) is er ook de BBrain Family D2 dementieklok die via internet is aan te sturen met een handige app. Via de app plaats en beheer je afspraken in de agenda, stuur je berichten of vakantiefoto’s naar de klok. Voor senioren in het algemeen of met beginnende geheugenproblemen is de BBrain Family G2 kalenderklok geschikt.

Verschil BBrain Basic Dementieklok en BBrain Family D2

BBrain Basic dementieklok

 • kalenderklok met speciale dementieweergave
 • analoge en digitale tijdweergave mogelijk
 • In één oogopslag datum, tijd en dagdeel
 • grote letters, geschikt voor slechtzienden
 • wekkerfunctie & medicijnreminders
 • weergave in 10 talen

BBrain Family D2 dementieklok

 • kalenderklok met speciale dementieweergave
 • online beheerbaar vanaf elke locatie
 • gratis downloadbare beheer-app (voor Apple en Android)
 • Stuur activiteiten & foto’s naar de klok via de app
 • In één oogopslag datum, tijd en dagdeel
 • switch tussen analoog en digitaal
 • grote letters, geschikt voor slechtzienden
 • wekkerfunctie & medicijnreminders
 • weergave in 10 talen
 • Beeldbellen mogelijk

Een kalenderklok bij dementie

Een seniorenklok bij dementie is dus een ideaal hulpmiddel voor dementerenden om verschillende redenen. Indien een duidelijke weergave van (analoge of digitale) tijd, datum en dag(deel) en het zetten van standaard alarmen voldoende is dan is de BBrain Basic Analoge dementieklok het meest geschikt voor u.

Indien u een klok zoekt die meer kan dan is een BBrain Family de meest geschikte keuze voor u. Naast de vele functies, is het voordeel van een Family klok ook dat deze omgezet kan worden van een interactieve G2 variant naar een passieve D2 variant. Het komt namelijk vaker voor dat dementerenden in de beginfases nog goed kunnen omgaan met de interactieve (G2) variant. In latere stadia van dementie kan het voorkomen dat ze hier niet meer mee om kunnen gaan en ze de prikkels niet goed meer kunnen verwerken. De interactieve G2 variant kan dan altijd eenvoudig door uzelf worden omgezet naar een passieve D2 variant. De Family kalenderklokken zijn daarom ideaal bij dementie. Ze kunnen zich aanpassen aan uw situatie.

Indien de dementerende bij aanschaf van een klok prikkels niet meer goed kan verwerken en waarschijnlijk niet met de klok kan of gaat interacteren, is het handig om meteen voor een Family D2 variant te gaan. Beide Family kalenderklokken zijn geschikt bij dementie, het hangt alleen af van uw situatie. Lees hier meer over de verschillen tussen een Family G2 en D2.

Kies de juiste klok voor uw situatie

BBrain heeft dementieklokken die precies inspelen op de behoefte van de dementerende gebruiker. Ze bieden de gebruiker meer zekerheid en zelfstandigheid. De BBrain Basic analoge dementieklok is ideaal indien de digitale tijdsweergave niet meer begrepen wordt of als u verwacht dat dit gaat voorkomen.   .

Wilt u ook op afstand ondersteuning kunnen bieden aan uw (groot)ouders? Denk hierbij aan het noteren en beheren van afspraken in de agenda, het sturen van herinneringen en de optie om te beeldbellen. Dan is het goed om de BBrain Family D2 te overwegen. Deze is op afstand beheerbaar via de app, wanneer u wilt, waar u wilt.

BBrain biedt ook een interactieve kalenderklok aan, waaronder de BBrain Family G2 kalenderklok voor senioren. Met deze klok stuur je berichten en foto’s, zet je afspraken in de agenda en geef je reminders over bijvoorbeeld medicijninname. Het is ook mogelijk om te beeldbellen. Zo geef een zelfstandige senior, bijvoorbeeld je vader of moeder, tóch dat beetje extra hulp en aandacht.

Bekijk ook eens onze BBrain personenalarmering. Schakel met één druk op de alarmknop hulp, zowel binnenshuis als buitenshuis.