Alarmknop voor ouderen

Voor meer veiligheid, zelfverzekerdheid en geruststelling


Een alarmknop voor ouderen kan letterlijk een redder in nood zijn voor ouderen. Veel ouderen krijgen door het bij zich dragen van een alarmknop een stukje controle, zelfstandigheid en zelfverzekerdheid terug in hun dagelijkse leven. Maar.. wat is een alarmknop voor senioren eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen? U leest het hieronder!

Wat is een alarmknop voor ouderen?

Een alarmknop is een technologisch hulpmiddel in de vorm van een klein apparaatje dat ouderen bij zich kunnen dragen en waarmee ze met één druk op de knop alarm kunnen slaan. Er wordt ook weleens naar verwezen met benamingen zoals ‘paniekknop’, een ‘SOS knop’, ‘personenalarmering‘ of een ‘senioren alarm’ genoemd.

Een alarmknop voor senioren kan zowel binnenshuis als buitenshuis gebruikt worden. Het werkt middels GPS waardoor de locatie van de oudere ook buitenshuis gedetecteerd kan worden indien die op de SOS knop drukt.

Alarmknop voor ouderen

Hoe werkt een alarmknop voor senioren precies?

Een alarmknop voor senioren bevat een opvallende SOS knop die ingedrukt kan worden bij nood. Als de oudere deze knop indrukt, wordt er een signaal uitgestuurd naar de persoon of personen die verbonden zijn aan de alarmknop. Veelal kunt u kiezen waar de noodoproep terechtkomt. Dit kan bij een directe naaste zijn de kinderen of vriend(in), maar kan ook een alarmcentrale zijn.

Zodra uw naasten of de alarmcentrale die oproep binnenkrijgen, kunnen ze overgaan tot actie. In de basis zijn alarmen voor ouderen over het algemeen hetzelfde en streven ze hetzelfde doel na: Zo snel mogelijk hulp oproepen bij nood.

BBrain alarm voor ouderen

In het geval van de BBrain alarmknop zendt het apparaatje na het drukken op de SOS knop een oproep naar uw eigen gekozen naasten met uw locatie. Zij ontvangen allemaal tegelijk een melding op hun telefoon. Zodra iemand het alarm aanneemt, ontstaat er de mogelijkheid op tweeweg communicatie. U kunt een gesprek beginnen. U kunt uitleggen wat de situatie is en aangeven welke hulp nodig is. De naaste kan, middels de automatisch meegestuurde locatie, meteen actie ondernemen. Ze kunnen zelf naar u toegaan of meteen professionele hulp erop afsturen.

Bekijk in deze infographic hoe een BBrain alamknop precies werkt.

Wanneer wordt een alarm voor ouderen aangeschaft?

Wanneer het tijd is om een alarm voor ouderen aan te schaffen hangt af van de situatie.

Een alarmknop kan bijvoorbeeld handig zijn voor ouderen die niet meer goed alleen naar buiten durven omdat ze bijvoorbeeld bang zijn om te vallen. Of wellicht zijn ze bang om alleen thuis te zijn of zijn ze angstig dat ze in huis vallen en niet meer op kunnen staan. Een alarm zou de oudere zekerheid en geruststelling bieden dat als er iets mocht gebeuren, ze direct hulp kunnen inschakelen.

Een ander voorbeeld is wanneer iemand al erg op leeftijd is of een slechte gezondheid heeft. Mocht er plotseling iets voorvallen dan kan er meteen hulp opgeroepen worden.

Soms is het een voorval, zoals een valpartij, die aanleiding geeft tot het kopen van een alarmknop. Maar het komt ook vaker voor dat het voorzorg gekocht wordt. Alleen al het idee dat áls er iets mocht gebeuren dat er binnen enkele seconden hulp ingeschakeld kan worden, neemt stress weg en geeft geruststelling bij ouderen. En niet alleen bij de ouderen zelf, maar ook bij de (klein)kinderen of andere naasten.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een senioren alarm(knop)?

Voordelen

 • Het vergroot zelfverzekerdheid: Senioren durven weer alleen thuis te zijn of alleen op pad te gaan.
 • Geruststelling ouderen én naasten: Als er wat gebeurt met de ouderen kan hulp meteen opgeroepen worden.
 • Makkelijk mee te nemen en daarom geschikt voor zowel binnen als buitenshuis: Een paniekknop voor ouderen zijn meestal kleine apparaatjes die dikwijls om de nek gedragen kunnen worden. U heeft er dus nauwelijks last van.
 • BBrain alarm: Alle contactpersonen krijgen tegelijk een melding binnen op hun telefoon. Dit maakt het BBrain alarm voor ouderen uniek.

Minpunten

 • Abonnement: Goed om te weten dat een alarmknop vaker gepaard gaat met een abonnement. Reken naast de aanschafkosten van het apparaatje zelf, dus ook nog op abonnementskosten. Maar: Vaker wordt de aanschaf van het apparaatje wel (deels) vergoed (niet het abonnement).
 • U heeft niet altijd de vrije keuze zelf te kiezen waar de noodoproep terechtkomt. Bij de ene variant is dit bij een centrale, bij de andere variant is dat bij zelfgekozen personen zoals familie, vrienden of buren en weer bij een andere variant kunt u uit beiden kiezen. Let erop dat de kosten kunnen verschillen per keuze.

BBrain alarm voor ouderen

Het BBrain alarm voor ouderen zorgt ervoor dat u een stukje zelfstandigheid terugkrijgt. U hoeft niet meer bang te zijn om alleen thuis te blijven of alleen op pad te gaan. Als er nood is of dreigt, kunt u binnen 3 seconden hulp inschakelen met één druk op de SOS knop.

Uw zelfgekozen noodcontacten (kinderen, familie, buren etc) krijgen allemaal tegelijk een melding op hun telefoon via de bijbehorende gratis applicatie. Dit is uniek bij de BBrain alarmknop. Degene die de melding het eerste ziet kan een oproep starten. U kunt dan een gesprek voeren en de situatie toelichten. Degene kan dan meteen zelf actie ondernemen of professionele hulp oproepen.

Met de melding die van het BBrain alarm voor ouderen naar de telefoons van uw noodcontacten wordt gestuurd, wordt ook de locatie meegestuurd. Uw noodcontacten weten zo waar zij naartoe moeten komen indien. Vooral buitenshuis is dit erg handig.

Personenalarmering 1

BBrain Alarmknop

 • Sla alarm met één druk op de knop
 • Creëert veilige & zelfstandige (thuis)situaties
 • Inclusief dwaaldetectie
 • Stevig en toch compact
 • Er kunnen meerdere noodcontacten worden gekoppeld
 • Deze noodcontacten worden ook allemaal tegelijk verwittigd indien alarm geslagen is

Neem ook eens een kijkje bij onze seniorenklokken: De BBrain kalenderklokken en dementieklokken.