Technologische hulpmiddelen bij dementie

Technologische hulpmiddelen bij dementie kunnen van grote waarde zijn voor zowel de gebruiker van het hulpmiddel als de verzorgers. Ze bieden ondersteuning om het dagelijkse leven van de dementerenden en diens verzorgers op allerlei vlakken aangenamer te maken. Lees in dit artikel wat technologische hulpmiddelen bij dementie zijn, welke er zijn en welke technologische hulpmiddelen bij jouw situatie passen.

Wat zijn technologische hulpmiddelen bij dementie?

Technologische hulpmiddelen bij dementie zijn technologische producten die ondersteuning bieden voor mensen met dementie. Ze ondersteunen dementerenden in het dagelijkse leven met dagelijkse bezigheden. Vaker maken deze technologische hulpmiddelen het ook mogelijk voor de dementerende om langer zelfstandig te blijven of langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

Welke technologische hulpmiddelen voor dementerenden zijn er?

Het aanbod technologische hulpmiddelen bij dementie wordt steeds groter. Er zijn dan ook veel verschillende soorten technologische hulpmiddelen voor dementerenden. Zo heb je bijvoorbeeld domotica, robotica, dementieklokken en personenalarmering.

Domotica

Domotica is een voorbeeld van een soort technologisch hulpmiddel en een verzamelnaam voor alle elektronische toepassingen in en om een woning ten behoeve van het automatiseren van processen (dagelijkse taken). Een voorbeeld is een zijn elektronische sloten. Indien de dementerende niet meer goed in staat is de voordeur open te maken, kan de verzorger het familielid zichzelf binnenlaten middels een elektronisch slot via een app.

Robotica

Robotica bij dementie houdt in dat een sociale robot structuur aan de dag van de dementerende kan geven of een dementerende tot rust kan brengen of ontspanning kan brengen. Een concreet voorbeeld hierbij is een robotkat of robothond, speciaal voor ouderen of mensen met dementie. De aanwezigheid, het knuffelen en “verzorgen” van de robotkat of –hond brengt dementerende vaker rust en gezelschap.

Dementieklokken

Dementieklokken zijn een concreet voorbeeld van een technologisch hulpmiddel bij dementie. Dementieklokken bieden overzicht en structuur. Ze weergeven overzichtelijk de tijd, datum en dag(deel). Iets wat dementerenden snel vergeten.

Daarnaast zijn er ook slimme dementieklokken, zoals de BBrain Family D2 Dementieklok, die het mogelijk maakt om naar de klok te beeldbellen, berichten en foto’s naar de klok te sturen of herinneringen naar de klok te sturen via de bijbehorende app. Zo kun je je (groot)ouders eenvoudig op afstand ondersteunen, waar je ook bent.

Een belangrijke overweging bij het komen van een dementieklok is de tijdweergave. Mensen met dementie kunnen moeite krijgen met het lezen van digitale cijfers, maar herkennen wel nog vaker de stand van de wijzers. Daarom komen alle dementieklokken van BBrain in een analoge tijdweergave.

Personenalarmering

Personenalarmering is ook een populair technologisch hulpmiddel bij dementie. De dementerende draagt een alarmknop bij zich en kan zo met één druk op de knop hulp inschakelen. Deze noodoproep komt dan bij de noodcontacten terecht, vaker de kinderen of verzorgers, of kan ook bij een centrale terechtkomen. Dit verschilt per personenalarmering.

Bij de BBrain personenalarmering is het mogelijk om verschillende noodcontacten te koppelen aan het apparaatje. Zodra er alarm geslagen wordt, krijgen zij een melding (met locatie) via de telefoon en kan opvolging plaatsvinden.

Verder heeft de BBrain personenalarmering een GPS tracker en dwaaldetectie. De noodcontacten kunnen dus ook de locatie van de gebruiker zien om zo een oogje in het zeil te houden.

Bij personenalarmering als technologisch hulpmiddelen bij dementie is het wel belangrijk dat de dementerende persoon die het apparaatje bij zich gaat dragen wel nog begrijpt hoe je alarm kunt slaan.

Welk technologisch hulpmiddel is geschikt voor jouw situatie?

Welke technologische hulpmiddelen het beste bij jouw situatie past, hangt af van een aantal factoren. Het hangt er bijvoorbeeld ook vanaf in welk stadium de dementerende zich bevindt.

Indien de dementerende zich nog in de beginstadia bevindt (licht geheugenverlies tot milde dementie) dan is een BBrain Family kalenderklok G2 variant het meest geschikt. Dit is de interactieve variant van de twee BBrain Family klokken. Indien de dementerende zich in een later stadia bevindt en de prikkelingen niet meer goed aankan, kan de interactieve BBrain Family G2 worden omgezet naar de passieve D2 variant. Bij beide varianten kan de klok nog gewoon op afstand beheerd worden. Lees ook precies de verschillen tussen het G2 en D2 interface.

Ook personenalarmering wordt vaker ingezet bij de beginnende stadia. Je kunt makkelijk de locatie gebruiker in de gaten houden en de gebruiker kan binnen drie seconden hulp inschakelen indien nodig. Zeker de dwaaldetectie is handig bij dementie. Waarom de beginnende stadia? Omdat in later stadia dementerenden moeite kunnen krijgen met de bediening, met valse alarmen tot gevolg.

Domotica of robotica kan ingezet worden tijdens alle stadia, omdat er zoveel verschillende soorten van zijn. Zo kan een elektronische sleutelkluis handig zijn gedurende alle stadia. Hetzelfde geldt voor een robotkat of robothond. Al zal een dementerende in een later stadium een robotkat of robothond vaker als echt ervaren dan dementerenden in een van de vroege stadia.

⭐⭐⭐⭐⭐
Mijn oma is weer opgewekt!

Ik heb deze klok voor mijn oma gekocht. Ze heeft dementie en zit in een speciaal verpleeghuis. Ze is ontzettend blij met de BBrain. Ik kan echt zeggen dat ze veranderd is, sinds ze de klok heeft. Het geeft haar meer rust, structuur en besef van tijd. Tevens is ze een stuk opgewekter, aangezien we nu fijn met haar kunnen beeldbellen. Zo kunnen we elkaar toch net even wat vaker zien. Echt een aanrader voor senioren met dementie.

Rachelle8 | Eijsden | 30 juni 2020
via Bol.com

BBrain Family G2 - Home 2

Family G2 Interactieve kalenderklok

229,-
 • Op afstand beheerbaar
 • Met uitspraak van tijd, datum & dag(deel)
 • Met slechtziende functie
 • Analoge én digitale tijdsweergave mogelijk
 • Beeldbellen mogelijk
 • Automatische overschakeling zomer- en wintertijd
 • Kan worden omgezet naar de passieve D2 variant
 • Met abonnement (v.a. 6,29 p/m)
BBrain Family D2 - Home

Family D2 Passieve Dementieklok

229,-
 • Op afstand beheerbaar
 • Met uitspraak van tijd, datum & dag(deel)
 • Met slechtziende functie
 • Analoge én digitale tijdsweergave mogelijk
 • Beeldbellen mogelijk
 • Automatische overschakeling zomer- en wintertijd
 • Kan worden omgezet naar de interactieve G2 variant
 • Met abonnement (v.a. 6,29 p/m)
Basic dementieklok analoog

Basic Dementieklok analoog

99,-
 • Digitale én analoge tijdweergave mogelijk
 • Met slechtziende functie
 • Met standaard vooraf ingestelde alarmen (bijv. medicijnenherinnering)
 • Zonder abonnement
Personenalarmering BBrian

BBrain Personenalarmering

179,-
 • Sla alarm met één druk op de knop
 • Compact & stevig
 • Meerdere noodcontacten te koppelen
 • Voor thuis & buitenshuis
 • Inclusief Dwaaldetectie
 • Met abonnement (v.a. 9,95 p/m)

Bekijk ook eens onze andere seniorenklokken op onze BBrain kalenderklokken pagina.