Hoe de BBrain Family klokken kunnen ondersteunen bij Dementie


De BBrain Family klokken kunnen van grote waarde zijn voor mensen met dementie. Ze kunnen de dementerende (en de verzorgers) ondersteuning bieden in het dagelijkse leven. Hoe? Dat lees je hieronder!

Dementie

Even kort over Dementie. Dementie is een overkoepelende benaming waaronder ruim vijftig ziektes vallen. Ziektes waarbij informatie niet meer goed door de hersenen verwerkt kan worden.

De meest voorkomende vorm is Alzheimer. Naast Alzheimer komen ook vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) voor en Lewy Body Dementie.

Symptomen

Geheugenproblemen vallen meestal vooral in het begin van de ziekte op. In later stadia krijgt de dementerende ook problemen met denken en taal. Veranderingen in gedrag en karakter komen ook vaker voor.

Dementie is een progressieve ziekte waarbij de persoon met dementie steeds afhankelijker wordt van hulpmiddelen en bovenal van hulp anderen. Een kalenderklok of dementieklok, zoals een BBrain Family, is een voorbeeld van zo’n hulpmiddel. Een BBrain Family klok biedt ondersteuning gedurende het hele proces.

Wat is een BBrain Family klok precies?

Een BBrain Family is een slimme seniorenklok en komen in de varianten Family G2 en Family D2. De Family klokken geven overzichtelijk de (analoge) tijd, datum en dag(deel) weer. Iets wat mensen met dementie vaker snel vergeten. Met één blik op de Family klok is het meteen duidelijk wat de tijd, datum en dag(deel) is.

Daarnaast zijn onze Family klokken op afstand beheerbaar via de bijbehorende (gratis) app. Dit is wat het ‘slimme’ klokken maakt.

Verder is het nog mogelijk om berichten, activiteiten en foto’s naar de klok te sturen en te beeldbellen.

De functionaliteiten van de Family G2 variant en de Family D2 variant lijken op elkaar, maar verschillen op een paar vlakken. De Family G2 variant is namelijk de interactieve variant en wordt daarom ook vaker aangeschaft voor oudere mensen en mensen met beginnende dementie. Mensen met dementie die al in een later stadium zitten waarbij bediening van apparaten lastiger is, wordt de passieve Family D2 aangeschaft.

Family G2

Dit is de interactieve variant/interface. Deze wordt vaker gebruikt voor oudere mensen of mensen die in de beginfase zitten van dementie en kampen met geheugenproblemen.

Op het beginscherm kun je, naast het basisscherm ook nog ervoor kiezen om de dagagenda, de foto galerij, ontvangen berichten of je contacten om mee te beeldbellen te weergeven. Je kunt makkelijk schakelen tussen deze opties met het menuutje aan de rechterkant op het scherm. De verschillende weergaven zien er zo uit:

Ook is het mogelijk om een slechtziende functie in te stellen. Het contrast wordt dan groter waardoor de leesbaarheid toeneemt. Dat ziet er zo uit:

BBrain Family G2 - Slechtziend 1

De Family G2 en Dementie

Zolang de gebruiker nog geen moeite heeft met de bediening van eenvoudige apparaten is een G2 geschikt. Dat de bediening zo eenvoudig is, wordt ook als prettig ervaren.

Kalenderklokken helpen bij dagelijkse planning en structuur

Dagagenda: Via de app kunnen verwanten afspraken in de agenda zetten. De dagagenda biedt dan ondersteuning met het niet vergeten van afspraken (er kan ook een melding worden ingesteld bijvoorbeeld 15 minuten voor aanvang van de afspraak).
Je kunt in de agenda ook doorbladeren naar de aankomende dagen.

Foto's

Foto galerij: Via de app kunnen verwanten foto’s (met onderschrift) naar de galerij sturen. Deze worden automatisch aan de galerij toegevoegd. We krijgen vaker terug dat dit een favoriet is onder gebruikers. Ze kunnen zo leuke foto’s van hun (klein)kinderen of andere geliefde naasten zien of van leuke of memorabele gebeurtenissen. Iets wat ze erg opvrolijkt!

Berichten

Berichten: Verwanten kunnen ook via de app berichten naar de Family G2 sturen. Bijvoorbeeld als je richting je ouder of grootouder gaat vertrekken of misschien juist dat zij richting hun afspraak moeten vertrekken. Of gewoon even een leuk berichtje dat je ze denkt.

Beedlbellen icoon

Beeldbellen: Met de G2 variant is het mogelijk om van en naar de klok te videobellen. Een erg geliefde functie hebben we gemerkt. Vanaf de klok beeldbellen is heel eenvoudig. Je tapt op het cameraatje aan de rechterkant in het menu en dan tap je op de verwant waarmee je wilt beeldbellen. Voor beeldbellen is wel het juiste abonnement nodig.

Wat we vaker zien is dat de (klein)kinderen een BBrain Family G2 aanschaffen als hun ouder in de beginnende fase van dementie zitten. Zodra de ziekte vordert en de dementerende niet meer goed kan omgaan met de interactieve G2 variant dan wordt er vaker voor gekozen om deze om te zetten naar de passieve en prikkelvrije D2 variant. Dit kan met één klik in het instellingenmenu van de klok.

De BBrain Family D2 en Dementie

De BBrain Family D2 variant is de passieve variant die speciaal ontwikkeld met de dementerende gebruiker in het achterhoofd. Hier is één basisscherm mogelijk, namelijk een zwarte achtergrond met een grote analoge klok, de datum, de dag en het dagdeel. Indien er op het scherm getapt wordt, spreekt de klok dit ook uit (net zoals bij de G2). Zoals je merkt, is de D2 volledig gericht op rust en overzicht. Iets waar dementerenden vaker behoefte aan hebben.

Activiteiten sturen: Verwanten kunnen via de app activiteiten (eventueel met foto) naar de klok sturen. Dit kan een activiteit zijn waar de gebruiker meteen van op de hoogte wordt gesteld of anders pas wanneer de activiteit gaat plaatvinden. Het is ook mogelijk de activiteit herhaaldelijk te laten terugkomen. Dit is zelf in te stellen en biedt de dementerende net wat meer structuur.

Een voorbeeld van een herhaalde activiteit is bijvoorbeeld lunch. De klok geeft dan elke dag om bijvoorbeeld 12 uur een duidelijke reminder (met spraak indien gewenst) waarbij eventueel een foto van een lekkere boterham wordt weergeven (die je zelf hebt meegestuurd).

Beeldbellen: Ook hier is videobellen mogelijk. Het is wel alleen mogelijk om van de app naar de klok te bellen en niet vice versa. Dit past in het passieve, prikkelvrije thema. De dementerende klokgebruiker kan zo niet per ongeluk gaan beeldbellen naar de verwanten. De klokgebruiker dient wel op te nemen of het verzoek af te wijzen indien er naar de klok gebeld wordt.

De beeldbelfunctie geeft je de mogelijkheid om altijd contact te zoeken met je dementerende (groot)ouder als dat fysiek niet mogelijk is. Zo ziet de D2 eruit:

Ook deze variant heeft een slechtziende functie:

BBrain Family D2 - Slechtziend

De BBrain Family D2 is kan dus over het algemeen zeer geschikt voor dementerenden die toe zijn aan rust en structuur en waarbij het beheer van de klok volledig in handen van de verwanten ligt.

Welke BBrain Family voor mijn dementerende (groot)ouders?

Een BBrain Family is dus een seniorenklok die dementerende ouderen bij alle stadia van dementie goed kan ondersteunen. Ze bieden structuur, rust en overzicht. Iets wat belangrijk is bij dementie. De geheugensteuntjes (agenda/activiteiten) geven een stukje zelfstandigheid terug.

Daarbij is een Family klok een steun voor de (klein)kinderen en de verzorgers van de dementerende, omdat de klokken op afstand via de app beheerbaar zijn, waar je ook bent.

Tevens brengen de Family klokken je dichter bij je dementerende (groot)ouder door de persoonlijke berichten en foto’s die gestuurd kunnen worden naar de klok en het beeldbellen.

In de beginstadia van dementie zien we vaker dat gebruikers een voorkeur hebben voor de interactieve G2. De dementerende kan dan bijvoorbeeld zelf kijken wat er op de planning staat vandaag of morgen of kan zelf door foto’s bladeren of beeldbellen naar zijn of haar (klein)zoon of (klein)dochter om iets te vragen of gewoon even bij te kletsen. Mocht de dementerende op een gegeven moment moeite krijgen met het interactieve stukje dan kan de G2 altijd omgezet worden naar de passieve D2 variant.

Ben je echt op al vanaf het begin op zoek naar een klok waarbij rust en structuur centraal staat en geen actieve gebruiker nodig is (meestal de latere stadia van dementie)? Dan kun je het beste meteen voor de Family D2 gaan.

BBrain Family G2 - Home 2

BBrain Family G2

229,- exclusief abonnement

  • Interactie met klok mogelijk
  • Ontvang berichten, foto’s en afspraken
  • Op afstand beheerbaar via de app
  • Beeldbellen van en naar klok mogelijk
  • Omzetten naar D2 is mogelijk
BBrain Family D2 - Home

BBrain Family D2

229,- exclusief abonnement

  • Geen interactieve klokgebruiker nodig
  • Ontvang activiteiten & foto’s
  • Op afstand beheerbaar via de app
  • Beeldbellen naar klok mogelijk
  • Omzetten naar G2 is mogelijk