5. Wat is het verloop en de levensverwachting bij Lewy Body Dementie?
Het verloop van Lewy Body Dementie is voor iedereen anders. Voor zowel de patiënt als de naasten het vaak belangrijk om te weten wat er op ze af gaat komen. Omdat Lewy Body Dementie met zoveel symptomen en kenmerken komt en niet iedereen alle symptonen of kenmerken ervaart, is het verloop van Lewy Body Dementie lastig te definiëren. Zeker in een vroeg stadium is Lewy Body Dementie er lastig om te herkennen.
Lewy Body Dementie ontstaat langzaam over een periode van jaren tot decennia. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat iemand kleine gedragsveranderingen ervaart, maar pas jaren later problemen met cognitief denken ervaart. Het ziekteverloop gaat meestal sneller dan bij Alzheimer.
Slechtere periodes worden afgewisseld met heldere periodes. Dit maakt het lastig voor zowel de patiënt als de naasten van de patiënt. In heldere periodes kan degene met Lewy Body Dementie zich gaan beseffen dat er iets aan de hand is. Dit kan leiden tot onmacht, stress en frustratie.
Zodra iemand dement wordt, zit degene dikwijls al in een later stadium. De gemiddelde levensverwachting is dan nog ongeveer 5 jaar.
In het eindstadium van Lewy Body Dementie vertonen patiënten vaker een verslechtering in de Parkinson gerelateerde symptomen. Ze worden vaker langzamer, krijgen meer moeite met lopen, een grotere kans op vallen en verslechtering van balans. Ook zullen de visuele hallucinaties aanhouden of verergeren.
Gemiddeld overlijden de meeste mensen met Lewy Body Dementie vijf tot twaalf jaar nadat de diagnose is vastgesteld. Een van de grootste oorzaken waar men aan komt te overlijden bij Lewy Body Dementie is als men moeite krijgt met slikken wat normaal gezien automatisch gebeurd. Soms wordt het slijm in hun mond niet meer goed doorgeslikt en kan het de longen in glijden. Daar kan het voor een bacteriële infectie zorgen (pneumia).